Självsvält- Och tipsen som gör att du istället blir stolt över din kropp!

Anorexia är en hemsk sjukdom som drabbar många som hårdbantar eller tränar för mycket. Här delar jag med mig av egna erfarenheter och hjälper er att hitta problemet till varför ni inte gillar er kropp- och vad ni ska göra för att uppskatta den så mycket som ni förtjänar.

Men vad kan det bero på att en människa svälter sig själv? Här är mina teorier:

1: Personen kanske inte är medveten om att svälta sig själv kan göra en sjuk.

2: Personen kanske tror att lycka ligger i hur mycket vågen visar.

3: Personen kanske är för hälsosam och driver sig själv till svält.

4: Personen kanske ser sig själv som tjock och vill bli smalare.

5: Personen kanske tror att den blir mer älskad, om vågen visar mindre.

6: Personen kanske tycker att andra dömer honom/henne för sin vikt.

7: Personen kanske vill visa att den mår dåligt.

8: Personen kanske vill se lika bra ut som modellerna i tidningarna.

Det finns hur många exempel som helst för hur en anorektiker hamnat där den är. Men om vi bortser från hur individen har det hemma eller på fritiden så tror jag dessa 8 punkter är väldigt vanliga och kan vara en stor faktor till varför vissa väljer att svälta sig.

Ni kan se att vissa ord är ifyllda - dessa diskuterar jag i ett sammanhang här nedanför och ger er tips för hur ni ska må bättre med er själv!

1: Vi är (förhoppningsvis) alla medvetna på ett och annat sätt att svält kan leda till att vi blir sjuka och får anorexi, men unga tjejer bortser från detta och tänker tankar som "det händer inte mig" eller "jag ska bara gå ner litegrann". Men på det sättet lurar man sig själv och försöker gå runt problemet som är orsaken till varför man egentligen vill gå ner i vikt. Du måste bli medveten om orsaken till varför du vill banta- och ta tag i den. Det är först efter att problemet är löst, som du kan tänka logiskt och resonera med dig själv på ett helt annat sätt!

2:
Nej, lycka kommer aldrig kunna mätas i hur mycket vågen visar. Lycka känner du först när du hittar balansen i ditt liv, när du funnit dig själv och vet var du står. Det kan inte ske på en dag eller en månad- men man kan ta en dag i taget och jobba med sig själv. På så sätt når man sitt mål. Om du märker att ditt tränande går till överdrift, rannsaka dig själv. Försök inse varför du vill gå ner i vikt och om det egentligen är så viktigt.


3: Att vara hälsosam är jättebra- om man är det på rätt sätt. Om du vill vara hälsosam ska du inte hårdbanta, du ska träna med måtta (2-3 ggr/vecka) och äta en sund kost med mycket vitaminer och mineraler. Att utesluta något livsmedel är aldrig bra. Kolhydrater brukar vara populärt att sluta med, men kroppen kommer må väldigt dåligt av det och man blir trött och seg.  

4: Att man ser sig själv som tjock kan betyda att man redan drabbats av anorexi och har en skev kroppsuppfattning om sig själv. Men det kan också vara så att man överdriver och tycker att man är tjockare än man är. Om du aldrig bantar och är ett träningsfreak, men vill veta om du ligger på en normal vikt. Gå till din sjuksköterska i skolan eller på en vårdcentral, de gör en bra bedömning och du får ett mycket bra svar! Om du inte vill göra detta, försök uppskatta din kropp och se det fina med den!

5: Om du tror att någon kommer älska dig mer om du väger mindre så kan jag säga dig att det absolut är fel väg att gå! Det är insidan man går efter- inte utsidan. Om någon sagt att du ska gå ner i vikt, på ett sådant sätt att du blivit ledsen. Så är det ABSOLUT ingen person att ha!!  Det är din kropp och du bestämmer över den- kom ihåg det!

6: Om du tycker att andra dömer dig för hur du ser ut, tänk då på hur dåligt de personerna lär må. Ingen bra mående människa klankar ner på någon annan för en sådan grej om någons vikt. Försök skaka av dig elaka kommentarer och inse att du är bra som du är och att ingen har rätt att klanka ner på dig!

7: Om du tänker att folk kommer se att du mår dåligt om du går ner i vikt. så tänk på att det kommer ta vääldigt lång tid innan det märks och att du kommer må ännu sämre då. Säg till dina vänner eller familj på en gång om det är något som tynger dig. De finns där för att stötta och hjälpa dig.

8:
Modeller är modeller, alla lika smala i kroppen och med ett utseende som många drömmer om. Men se till dig själv, se din unikhet, det som gör just dig fin. Många modeller lider av anorexia och svälter sig själv. Många mår väldigt dåligt och har inte det självförtroende som de visar upp att de har.




Hoppas ni tar till er tipsen och satsar på en sund och välmående inställning till er kropp!

/ Ellie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0